DOTA 2 TOURNAMENTS

Eftersom redan det första Dota var väldigt tävlingsinriktat insåg utvecklarna bakom spelet, Valve, att potentialen var stor för att Dota 2 tournaments skulle slå igenom på esport-scenen på riktigt. Till exempel släppte man tidigt en möjlighet att streama matcher (DotaTV) på ett snyggt sätt. Dessutom hade man redan två år innan release, 2011, sett till att de bästa spelarna inom Dota fick promota spelet genom att delta i en stor årlig Dota 2 tournament. Denna tournament kallade man The International Dota 2 Championships och kom senare att bli Dota 2’s motsvarighet till världsmästerskapen. Du kan läsa mer om The International nedan!

Esport turneringar

Comeon

Sätt in 1000 kr – Spela för 2000 kr


E-legitimation
Esport Betting
Odds på Dota 2

Mr Green

Dubbla första vinsten upp till 5K


Unik vinstboost
Inget omsättningskrav
Dota 2 bets

Betway

Sätt in 1000 kr – Spela för 2000 kr


Sponsrar Esport
Dota 2 Betting
E-legitimation

Unibet

Sätt in 2000 kr – Spela för 4000 kr


Dota 2 Live Betting
Grym support
Snabba uttag

Coolbet

Sätt in 1000 kr – Spela för 2000 kr


Höga odds på Esport
Transparent betting
Modern plattform

speedybet

Sätt in 2000 kr – Spela för 4000 kr


Betta på Dota 2
Ingen registrering
Uttag på 5 min

Pixel.bet Esports only
Störst utbud på Esport
Esport Live Betting

18+ | Spela Ansvarsfullt | www.stodlinjen.se

THE INTERNATIONAL

The International (TI) startade 2011 och var från början ett sätt för utvecklarna att visa upp Dota 2 på spelmässan Gamescom, och tack vare en väldigt stor prispott för att vara esport-sammanhang, 1,6 miljoner dollar, lyckades man locka dit de 16 bästa Dota-lagen i världen. När Dota 2 sedan släpptes 2013 och det var dags för den tredje upplagan av The International, så introducerade Valve möjligheten för fans att köpa kompendium i spelet som gjorde det lättare för fans att vara delaktiga och följa tävlingen. Försäljningen från dessa kompendium gick sedan in i prispotten, vilket gjorde att den till slut landade på 2,8 miljoner dollar.

År 2014 fortsatte denna försäljning, och var det år som The International slog alla tidigare rekord för största prispott i en esport tournament. Den totala prispotten landade på 10,9 miljoner dollar. Genom åren har de fortsatt att slå sitt egna rekord, och 2019 låg prispotten på över 34 miljoner dollar. Såhär har prispotterna ökat genom åren:

  • 2011: 1,6 miljoner dollar
  • 2012: 1,6 miljoner dollar
  • 2013: 2,9 miljoner dollar
  • 2014: 10,9 miljoner dollar
  • 2015: 18,4 miljoner dollar
  • 2016: 20,8 miljoner dollar
  • 2017: 24,8 miljoner dollar
  • 2018: 25,5 miljoner dollar
  • 2019: 34,5 miljoner dollar

Som ni kan se har The International varit en succé som varje år ökar i popularitet och i prispott för spelarna. Turneringen attraherar idag de allra bästa Dota 2 teamsen i världen som alla försöker att kvalificera sig via olika typer av Qualifiers. The International har blivit årets höjdpunkt inom Dota 2 och är spelets officiella mästerskap. För dig som gillar Dota 2 betting är det med andra en otrolig vetcka för betting, då spelbolagen har massor av odds och kampanjer i samband med The International.

Årets stora nyhet är inte bara rekordprispotten i The International, det är framför allt att The International 2020 kommer att spelas i Globen (The Ericsson Globe) i Stockholm! Arrangörerna har varit sparsamma med information hittils, men vi på Dotabet misstänker att prispotten kommer att vara rekordstor och att det finns en god chans att turneringen fyller hela Globen. Biljetterna är inte släppta ännu, men vi kommer garanterat att hänga på låset den dagen de släpps. Så fort det finns mer info om The International 2020 i Globen så kommer ni att kunna hitta det här!

OpenAI

OpenAI är ett projekt där syftet är att med hjälp av Artificiell Intelligens (AI) skapa system som kan slå människor i utförande, oftast de som har en ekonomisk vinning. Ett led i utvecklingen av projektet var att kunna slå människor i Dota 2. Vid The International 2017 visades för första gången en live-match där det ukrainska proffset Danil “Dendi” Ishutin fick möta en av OpenAI’s botar. Dendi förlorade och ansvariga för OpenAI ansåg att de hade gjort framsteg. Den tekniska chefen för projektet Greg Brockman förklarade att lära sig denna typ av komplexa uppgifter är ett steg mot att till exempel skapa en robot som kan utföra kirurgi på människor.

Året därpå, 2018, hade OpenAI nu lyckats skapa ett lag av fem botar, som hade lärt sig att spela spelet med varandra. De lyckades under året slå amatör- och semi-professionella Dota 2 teams, men på The International 2018 förlorade man båda sina matcher mot ett brasilianskt och ett kinesiskt lag. Laget, som kallades OpenAI Five, gav sig inte och i april 2019 slog man laget “OG” som vann The International 2018. OpenAI-matcherna har dragit mycket tittare online och efter vinsten i april tweetade Microsofts grundare Bill Gates att det var ett “stort framsteg” för utvecklingen av AI.

DOTA PRO CIRCUIT

Valve introducerade 2017 något de kallar för Dota Pro Circuit (DPC), vilket är en samling av Dota 2 tournaments som de själva sponsrar med prispengar. Bakgrunden till DPC kom från att det upplevdes som att uttagningen till den stora årliga turneringen The International inte var helt transparent. Majoriteten av de lag som deltog bjöds tidigare in och få kunde kvalificera sig. I och med förändringen med DPC så skapades ett poängsystem där majoriteten av lag nu kunde kvalificera sig in genom ett större antal event utspritt under året. Tävlingar i Dota delas in i två kategorier: majors och minors.

DOTA 2 MAJORS

Dota 2 majors har ofta en prispott på över 100,000 dollar och lockar ofta de bästa lagen i världen. Turneringarna sker oftast offline på en viss plats där åskådare kan se evenemanget live. Ingår de i Dota Pro Circuit är prispotten på 1 miljon dollar. Den största Dota 2 majorn varje år är The International, som senast hade en prispott på över 25 miljoner dollar. Rent generellt går det att betta på alla Dota 2 majors. Dessa sänds alltid live, så det kan även finnas en vits att leta efter live betting om du vill ha ett större nöje när du tittar på streamen.

DOTA 2 MINORS

Minors varierar från väldigt små prispotter till cirka 100,000 dollar. De minors som ingår i Dota Pro Circuit har dock en fast prispott på 300,000 dollar.

För att se ett fullständigt schema över tidigare och kommande tournaments inom Dota 2, läs mer här.