DOTA 2 TEAMS

Dota 2 spelas över hela världen och ingen region har sedan spelet släpptes varit överlägset. Tack vare att spelet balanseras och förändras hela tiden har Dota 2-scenen kunnat se storhetstider för nästan samtliga regioner. Lagen innehåller sällan spelare från samma land, eller ens samma kontinent, men har oftast sin hemvist där organisationen är grundad. I vissa fall har lagen en annan nation som hemvist än vad organisationen har. Det kan finnas flera anledningar att göra detta, oftast är det så enkelt som att när laget grundades bestod det av majoriteten av spelare från ett visst land. Men det händer att vissa lag väljer att ha sin hemvist i en “svagare” region för att kunna placera sig bättre i regionskval till större tournaments, något som har fått mycket kritik både bland proffsspelare och experter inom Dota 2-scenen. Även om de flesta lag har spelare från olika nationer finns det undantag. Till exempel har ett helsvenskt lag, Alliance, vunnit The International. 2013 vann de strax över 1 miljon dollar när de knep förstaplatsen mot det östeuropeiska laget NaVi. Nedan kan du läsa mer om några av de mest populära och framgångsrika lagen från olika regioner som fortfarande är aktiva idag.

Esport team

Comeon

Sätt in 1000 kr – Spela för 2000 kr


E-legitimation
Esport Betting
Odds på Dota 2

Mr Green

Dubbla första vinsten upp till 5K


Unik vinstboost
Inget omsättningskrav
Dota 2 bets

Betway

Sätt in 1000 kr – Spela för 2000 kr


Sponsrar Esport
Dota 2 Betting
E-legitimation

Unibet

Sätt in 2000 kr – Spela för 4000 kr


Dota 2 Live Betting
Grym support
Snabba uttag

Coolbet

Sätt in 1000 kr – Spela för 2000 kr


Höga odds på Esport
Transparent betting
Modern plattform

speedybet

Sätt in 2000 kr – Spela för 4000 kr


Betta på Dota 2
Ingen registrering
Uttag på 5 min

Pixel.bet Esports only
Störst utbud på Esport
Esport Live Betting

18+ | Spela Ansvarsfullt | www.stodlinjen.se

NORDAMERIKA

compLexity Gaming (coL)

Complexity Gaming har som organisation funnits sedan 2003 och har lag inom de flesta populära esporter. Klanens Dota 2-lag har funnits sedan 2012, men det var först tre år senare som man kom in i scenens finrum då man deltog i The International 2015. Efter att ha åkt ut i kvartsfinalen kunde man få sin första stora vinstsumma i Dota 2, när man åkte hem med över 200 000 dollar. Laget består av tre amerikaner, samt de svenska bröderna Rasmus “Chessie” Blomdin och Linus “Limmp” Blomdin. Laget har under sina sju aktiva år spelat in över 700 000 dollar.

Evil Geniuses (EG)

Med en organisation som grundades redan 1999, är Evil Genius helt klart det mest framgångsrika Dota 2 teamet i Nordamerika. Genom åren har laget lyckats knipa två tredjeplatser och en vinst i The International, och med närmare 15 miljoner dollar i inspelade prispengar är laget även ett av de mest framgångsrika inom hela scenen. Dota 2-laget bildades 2011 och bestod då av två spelare från USA, två från Danmark och en från Sverige. I dag har laget diversifierat sig ännu mer, och har fem spelare från olika länder där bland annat Alliance-veteranen Gustav “s4” Magnusson ingår.

SYDAMERIKA

Infamous

Den peruanska organisationen Infamous startades först 2016 och blev snabbt ökända inom Dota 2-scenen när man vann en kvalificeringstävling och blev sydamerikas representant på The International 2017. Trots att man kom näst sist i sin grupp vann man 123,000 dollar vilket vittnar om hur stor just denna turnering är. Fram tills idag har man spelat in mer än 300,000 dollar i prispengar i olika turneringar med det kvalar man in som ett av de mest framgångsrika lagen i regionen.

paiN Gaming (paiN)

Teamet grundades 2010 som ett Dota-lag bestående av fem brasilianska spelare. Idag har man lag inom flera esporter så som League of Legends, CS:GO och Clash Royale. Redan i augusti 2011 bytte man över till Dota 2 och genom åren har man deltagit i några majors och lyckats spela in över 100,000 dollar.

VÄSTEUROPA

Alliance

Det svenska esport teamet Alliance dundrade in i Dota 2-scenen som en orkan. De tidigare Dota-profilerna Jonathan “LodA” Berg och Joakim “Akke” Akterhall startade laget i början av 2013 och vann majoriteten av de turneringar de ställde upp i under våren. Som kronan på verket vann laget även The International i augusti samma år och blev därmed 1,4 miljoner dollar rikare. Trots vinster i några minors har laget ännu inte lyckats komma tillbaka till storhetstiden, och förra året lade frontfiguren LodA musen på hyllan och klev in som coach i laget. Under åren har lagen haft några spelare från andra nationer men majoriteten av de spelare som spelat i laget är svenskar.

Team Liquid (Liquid)

Det holländska esport-laget Team Liquid grundades 2000 som ett lag inom StarCraft och hade tidigare en populär communitysajt för StarCraft. 2012 startade man sitt Dota 2-lag och har sedan dess spelat in över 17 miljoner dollar. Första truppen bestod av fem amerikanska spelare, men idag har man spelare från olika nationer och har sin bas i Amsterdam. Team Liquid har lag inom de flesta esporter och klassas som en av esportens största organisationer.

OG

Grundat i slutet av 2015 lyckades OG redan efter första månaden som klan vinna sin första Major i Frankfurt. Vinsten innebar en miljon dollar i prispengar och blev startskottet på ett nytt storlag inom Dota 2-scenen. Sedan dess har man lyckats med att vinna tre majors till, bli sponsrade av Red Bull och ta hem The International 2018. Därmed är OG det Dota 2-lag som har spelat in mest prispengar genom tiderna.

ÖSTEUROPA

Natus Vincere (NaVi)

Med rötterna i spelet CS:GO startades organisationen NaVi i slutet av 2009. Redan 2010 startade man igång ett Dota-lag och när Valve bjöd in lag till det första The International 2011 var NaVi ett av de inbjudna lagen. Laget vann tävlingen – och 1 miljoner dollar. De kommande två åren kom NaVi att helt dominera scenen och vann i princip allt de deltog i. De senaste åren har dock laget haft det tufft och senast man deltog i The International var 2016. Trots det är laget ett av de mest kända och klassiska inom Dota 2-scenen.

Vega Squadron

Organisationen Vega Squadron grundades 2012 och 2014 startade man upp ett lag i Dota 2. Med spelare från andra claner så som NaVi och Virtus.pro tillhör laget absoluta toppen i Östeuropa. Trots att man aldrig kvalat in till The International så har man många segrar i bagaget, och vann senast 2015 en Major i tävlingen ESL One New York.

Virtus.pro (VP)

En gång klassat som ett av de bästa Dota-lagen i världen var det en självklarhet att ryska laget Virtus.pro även skulle bli ett storlag när majoriteten av scenen gick över till Dota 2. Man har vunnit flertalet majors men aldrig lyckat knipa en förstaplats i The International. Det går dock ingen nöd på Virtus.pro, som under sin tid i Dota 2-scenen har lyckats spela in över 5 miljoner dollar i prispengar.

ASIEN

EHOME

Med en brokig bakgrund i Dota-scenen tillhörde EHOME inte favoriterna från Kina-regionen när skiftet till Dota 2 började. Detta ändrades tvärt när man överraskande lyckades knipa en andraplats i den första The International 2011 efter att ha förlorat mot NaVi. Laget har aldrig lyckats vinna en större titel, men placerar sig ofta bra i internationella majors och har totalt spelat in över 3 miljoner dollar i prispengar.

Invictus Gaming (IG)

Ett av storlagen ifrån Kina är Invictus Gaming. Laget tillhör en av Asiens största esport-organisationer med samma namn och har varit med i scenen sen starten. På meritlistan ligger bland annat en förstaplats i The International 2012 och flera majortitlar.

Newbee

Det lag som verkligen satt Kina på kartan i Dota 2-scenen och gjort regionen till stundtals ledande är Newbee. Laget startades 2014 och slog ner som en bomb och plöjde alla motståndare i sin väg. Mycket likt Alliance hade gjort året innan vann man The International 2014 och avslutade året med att vinna majoriteten av de turneringar man deltog i. 2017 var man återigen i International-finalen men föll då mot europeiska Team Liquid. Året därpå fick man en någorlunda revansch när man slog Liquid i finalen av minorn ESL One Genting i Malaysia.

PSG.LGD

LGD är ett klassiskt lag i både Dota & Dota 2-scenen som historiskt har varit i toppen men aldrig tidigare vunnit några större turneringar. Efter att man tillsammans med franska fotbollsklubben PSG ingick ett samarbete 2018 fick laget ny energi och under förra året vann man två Dota Pro Circuit-majors. Ett lag som helt klart är spännande att följa framåt.

Vici Gaming (VG)

Grundat 2012, är VG ett av de stora asiatiska esport-organisationerna. Med lag inom League of Legends, CS & StarCraft II är förväntningarna alltid höga även på Dota 2 teamet. Trots höga placeringar, har man aldrig lyckats vinna varken The International eller några DPC-tävlingar. Närmast kom man när man förlorade finalen mot Newbee i The International 2014.